Home » Frontpage, Υγεία » Χαμηλή συγκέντρωση στη δουλειά; Ίσως κάτι περισσότερο από απλή κούραση…

Χαμηλή συγκέντρωση στη δουλειά; Ίσως κάτι περισσότερο από απλή κούραση…

Συχνά συμβαίνει μετά από μακρές περιόδους έντονης εργασιακής δραστηριότητας να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αποδίδουμε πια το ίδιο, ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να συγκεντρωθούμε και ότι ο ύπνος απλά δεν φτάνει.

Οι επιστήμονες έχουν από καιρό αναγνωρίσει μια νέα παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με αυτά τα συμπτώματα, και την έχουν ονομάσει Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ).

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (ΣΧΚ) είναι μια διαταραχή  χωρίς γνωστή αιτία, αν και μπορεί να οφείλεται σε κάποια προηγούμενη μόλυνση. Το ΣΧΚ είναι μια κατάσταση χρόνιας κούρασης που υπάρχει χωρίς άλλη εξήγηση για έξι μήνες ή περισσότερο και συνοδεύεται από  γνωστικές δυσκολίες, προβλήματα με  τη βραχυπρόθεσμη μνήμη ή τη συγκέντρωση. Μπορεί να έχετε ΣΧΚ εάν ικανοποιείτε τα ακόλουθα κριτήρια:

  • εάν έχετε συνεχή κούραση για έξι μήνες ή περισσότερο και όλα τα άλλα γνωστά αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κούραση έχουν αποκλειστεί, ή
  • εάν έχετε ταυτόχρονα τέσσερα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: σημαντικά προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμο  μνήμη ή συγκέντρωση, κατάθλιψη, πόνο στον αυχένα, ευερέθιστους λεμφαδένες,  μυαλγίες, πόνο σε διάφορες αρθρώσεις  χωρίς διόγκωση ή ερυθρότητα,  πονοκέφαλο που να διαφέρει σε τύπο ή δριμύτητα από τους προηγούμενους πονοκέφαλους, αίσθημα  κόπωσης ακόμα και μετά από τον ύπνο  και εξάντληση  που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες αφότου ασκηθείτε ή εργαστέιτε.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης  έχει επιπτώσεις σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες  απ’ό,τι στους άντρες. Εμφανίζεται  συνηθέστερα σε άτομα νεαρής-μέσης ηλικίας. Οι άνθρωποι με ΣΧΚ είναι συχνά ανίκανοι να αποδώσουν κανονικά στην εργασία και στο σπίτι λόγω της μακροπρόθεσμης κούρασής τους και τα προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει  σε κατάθλιψη , αλλά η κατάθλιψη δεν ανήκει στα αίτια του ΣΧΚ.

Η αιτία του ΣΧΚ είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση με μακροχρόνια αποτελέσματα  στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αρκετοί ιοί έχουν μελετηθεί ως πιθανές αιτίες του ΣΧΚ, αλλά καμία σχέση αιτίας και αποτελέσματος δεν έχει ανακαλυφθεί. Κάποια στοιχεία δείχνουν ότι  το βακτηρίδιο Chlamydia  Pneumoniae (που προκαλεί  την πνευμονία και άλλες ασθένειες) μπορεί να είναι μια αιτία του ΣΧΚ σε μερικές περιπτώσεις. Οι άνθρωποι με το ΣΧΚ που σχετίζεται  με  Chlamydia  Pneumoniae είναι πιθανό  να ανταποκριθούν σε αντιβιοτική αγωγή  που σκοτώνει  το Chlamydia  Pneumoniae και τα συμπτώματα τους μπορούν να βελτιωθούν με  αντιβιοτικά φάρμακα όπως  η doxycycline. Εντούτοις, αυτή η σχέση συζητείται ακόμα. Οι διάφορες ανεξάρτητες μολύνσεις φαίνεται να οδηγούν σε μακροπρόθεσμη κούραση σε μερικούς ανθρώπους. Εάν η κούραση συνοδεύεται από προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη ή τη συγκέντρωση, το ΣΧΚ είναι πιθανό.

Η διάγνωση του ΣΧΚ απαιτεί αποκλεισμό άλλων αιτίων  χρόνιας επίμονης κούρασης, συμπεριλαμβανομένου του αγχωτικού τρόπου ζωής, του καρκίνου, ή άλλης ασθένειας όπως οι ασθένειες των επινεφριδίων ή του θυρεοειδούς, ή η μόλυνση από HIV (ή αλλιώς AIDS).

Το ΣΧΚ επηρρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και για αυτό είναι απολύτως απαράιτητο, εάν ταυτίζεστε με κάποια από τα δεδομένα που παρατέθηκαν, να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή το ταχύτερο δυνατόν. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει εκτελέσετε τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Εξετάσεις για να αποκλείσει άλλες αιτίες της κούρασης: εξετάσεις του θυρεοειδή, επινεφριδίων και  ήπατος είναι χρήσιμες για να αποκλείσουν τις διαταραχές  που μπορούν να προκαλέσουν την κούραση. Στους ανθρώπους με ΣΧΚ, τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων  πρέπει να είναι κανονικά.
  • Εξετάσεις αίματος: Η κοινότερη εργαστηριακή ανωμαλία στους ανθρώπους με το ΣΧΚ είναι η εξαιρετικά χαμηλή  ταχύτητα καθίζησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ΤΚΕ). Εάν η ΤΚΕ είναι ψηλή ή ακόμα και στα ανώτερα φυσιολογικά όρια, κάποια άλλη διάγνωση είναι πιθανότερη. Εάν οποιεσδήποτε άλλες ανωμαλίες βρεθούν στις εξετάσεις αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει το ΣΧΚ και να αρχίσει εξετάσεις για κάποιο άλλο αίτιο.
  • Εξετάσεις αντισωμάτων: Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τις εξετάσεις αντισωμάτων για να καθορίσει εάν είχατε προγενέστερη μόλυνση, όπως η νόσος Lyme,  η πνευμονία από Chlamydia pneumoniae, ή Λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει επίσης  τις ακόλουθες απεικονιστικές εξετάσεις:

  • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα είναι κανονικά στους ανθρώπους με ΣΧΚ.
  • Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) εγκεφάλου. Οι ασθενείς με ΣΧΚ παρουσιάζουν μειωμένη ροή αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου κοντά στο μετωπιαίο και βρεγματικό λοβό. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος εξηγεί τις γνωστικές δυσκολίες (βραχυπρόθεσμα προβλήματα μνήμης) στο ΣΧΚ.

Επειδή η αιτία του ΣΧΚ είναι άγνωστη, δεν υπάρχει καμία καθιερωμένη θεραπεία. Όλα όσα ως τώρα γίνονται στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων  και μερικές προτεινόμενες θεραπείες δεν  είναι ακόμα δοκιμασμένες και μπορούν να είναι επιβλαβείς. Πάντα να ρωτάτε το γιατρό σας για οποιαδήποτε νέα θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων αυτών με φυτικά συμπληρώματα.

ΜΟΝΣΕΛΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ-ΙΑΤΡΟΣ


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: