Home » πιάτο ημέρας » Γεμιστά

Γεμιστά

 

Πρόκειται για  ένα από τα πιο ωραία ελληνικά φαγητά του καλοκαιριού.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ:

12 ντομάτες
½ κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
1 φλιτζάνι κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1 Διαλέγετε μεγάλες στρογγυλές ντομάτες, τις πλένετε και κόβετε με ένα μυτερό μαχαιράκι ένα «καπάκι» από το μέρος του κοτσανιού. Αδειάζετε τους σπόρους και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα και τη βάζετε σε μπολ. Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά τις ντομάτες και τις τοποθετείτε σε πιατέλα.

2 Πλένετε τα κρεμμύδια σε τρυπητό και τα στραγγίζετε καλά. Στύβετε τις ψίχες από τις ντομάτες σε σήτα. Βάζετε το κρεμμύδι με το μισό λάδι, να ξανθύνει, προσθέτετε το ρύζι, το σοτάρετε λίγο μαζί με το κρεμμύδι, προσθέτετε το μισό πολτό από τις στυμμένες ψίχες, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μαϊντανό και ½ φλιτζάνι νερό και τ’ αφήνετε να σιγοβράσουν και να μισοψηθεί το ρύζι.

3 Με ένα κουταλάκι γεμίζετε κάθε ντομάτα κατά τα 2/3. Τις σκεπάζετε με τα καπάκια τους και τις τοποθετείτε στο ταψί, τη μια κοντά στην άλλη.

4 Ρίχνετε στις ντομάτες το υπόλοιπο λάδι, και τις πασπαλίζετε με φρυγανιά.

5 Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις αλατοπιπερώνετε και τις τοποθετείτε ανάμεσα στις ντομάτες.

6 Περιχύνετε το φαγητό με τον υπόλοιπο πολτό από τις στυμμένες ψίχες και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 45 λεπτά έως 1 ώρα.

 


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: