Home » Frontpage, Κοινωνία » Νέα έκδοση του βιβλίου «Το χρέος μου στη Γαλλία Το πιστεύω μου στον ελεύθερο άνθρωπο» του Γιάννη Κουτσοχέρα

Νέα έκδοση του βιβλίου «Το χρέος μου στη Γαλλία Το πιστεύω μου στον ελεύθερο άνθρωπο» του Γιάννη Κουτσοχέρα

Κυκλοφορεί η νέα έκδοση του Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη.

ΒΙΒΛΙΟ Γ.ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑ

Με πρόλογο του ιστορικού τέχνης Λεόντιου Πετμεζά.

Λ.ΠΕΤΜΕΖΑΣ

 

(Φωτογραφία: Λεόντιος Πετμεζάς)

Το βιβλίο ‘’Το χρέος μου στην Ελλάδα, το πιστεύω μου στον ελεύθερο κόσμο’’ του  Γιάννη Κουτσοχέρα(1904-1994) κυκλοφορεί σε μια νέα καλαίσθητη και επιμελημένη έκδοση από το Ίδρυμα Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη .

Το βιβλίο εντάσσεται  στη σειρά  εκδόσεων του Ιδρύματος που τα τελευταία χρόνια αναπαράγει σημαντικά κείμενα του διακεκριμένου  πολιτικού και ποιητή. Το συγκεκριμένο αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε στο Παρίσι το 1970 για την τελετή βράβευσης για την ποίηση του με την ύψιστη τιμή από το Γαλλικό κράτος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΑΣ

(Φωτογραφία: Γιάννης Κουτσοχέρας)

Στον πρόλογο του βιβλίου ο ιστορικός τέχνης Λεόντιος Πετμεζάς που έχει μελετήσει τη συνολική παρουσία και το έργο του και έγραψε το 2001 το δοκίμιο ‘’Γιάννης Κουτσοχέρας, ο ηθοπλάστης διανοούμενος της πολιτικής  συνείδησης ‘’ επισημαίνει μεταξύ άλλων:

‘’ Η εμπλοκή του Ελληνολάτρη Γιάννη Κουτσοχέρα  στη διαπαιδαγώγηση, στην αγωγή και στην εκπαίδευση είναι έκδηλα αξιοσημείωτη.

Εξοστρακίζει την άρνηση, τον διωγμό, την υποδούλωση και φέρνει σε πρώτο πλάνο την κυριαρχία του στερεότυπου  αγαθού της ελευθερίας ως εφοδίου του βίου και της συνέχειας της οντότητας του πανανθρώπινου χώρου. Με φιλοσοφική υφή επέλεξε να εναποθέσει τους στοχασμούς ,τις ενδόμυχες ανησυχίες ,τις διδαχές  και τις νουθεσίες του σε έναν τρόπο απόδοσης με μετρική αποσπασματική ιδιομορφία και ιδιοσυστασία. Εξέταζε σε βάθος τη διαλεκτική σχέση μεταξύ των λέξεων και των νοημάτων και αναπαρήγαγε ευρηματικά το χρήσιμο υλικό τους. Με πολεμική πρακτική και τακτική καταγγελίας .Δεν ωραιοποιούσε το πάθος του για τη δημοκρατία αλλά το σμίλευε εξονυχιστικά σε κάθε έμπνευση ,σύλληψη και σύνθεση του με μορφικό περιεχόμενο μεταβατικότητας, χροιά επικριτικής διακήρυξης και  επαναστατικού μανιφέστου με εκδοχές σφοδρής στωικότητας.

Ο ποιητικός λόγος του είναι καθαρά πολιτική και αντιστασιακή πράξη με διαδραστική  διάρθρωση , με αίγλη αποκάλυψης που εμψυχώνει κυριολεκτικά και ενδυναμώνει εξαιρετικά την διαπραγμάτευση της οπτικής ανάγνωσης. Αρθρώνει διαχρονικά αποκλίσεις και πιθανές λύσεις που είναι απόρροια, συνακόλουθο, και αποτέλεσμα  σύνοψης σοβαρών προτάσεων, συντονισμένης διευθέτησης, αντίδρασης, μετάλλαξης και αντίπραξης .Είναι άλλοτε πυκνός, άλλοτε αφαιρετικός, σταράτος με αδρή στακάτο, αντικομφορμιστικό και ρηξικέλευθο ρυθμό, μια στεντόρεια φωνή διαμαρτυρίας  που στασιάζει με συντροφική ,συναγωνιστική, αντιμαχόμενη έπαλξη και ποιοτική ανάπτυξη .Ενέχει φόρμες λεπτομέρειας που τονίζουν την αντίληψη της ανέλιξης, με ακριβή υπογράμμιση του σημαίνοντος και του σημαινόμενου. Διδάσκει ,καθοδηγεί, ορίζει και φρονηματίζει με εξακολούθηση και πολλαπλασιασμό. Ηγεμονεύει με ετυμολογική μεθοδική έφοδο, με ενιαία αδιαίρετη δυνατή, ευφάνταστη και ζωντανή γλώσσα απεικόνισης που υπενθυμίζει το καίριο υπέρτατο χρέος όλων.

Νεολογικά ,σκιαγραφικά και ιδεολογικά ο ηθοπλάστης ποιητής  Γιάννης Κουτσοχέρας αντιπαρέρχονταν μαχητικά τον όρο και το ρόλο του στρατευμένου ,με ευφυές αντίκρισμα και διακριτικό αντιστάθμισμα  ευειδούς απάντησης.’’

Επιμέλεια Σύνταξης:

Γαλατά Κατερίνα


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: