Home » Frontpage, Χρηματιστήριο » Οι τράπεζες έσπασαν το 4ήμερο ανοδικό σερί του ΧΑ – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr και οι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ www.diagwnismoidimosiou.gr

Οι τράπεζες έσπασαν το 4ήμερο ανοδικό σερί του ΧΑ – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr και οι ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ www.diagwnismoidimosiou.gr

2149739

Υπό το βάρος, κυρίως, του τραπεζικού κλάδου βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε, δεν κατάφερε να ανακόψει τους profit takers μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 647,14 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 645,46 μονάδων (-1,42%) και 657,46 μον. (+0,34%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 56,5 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,37%, στις 1.737,89 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 817,25 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,84% στις 774,78 μονάδες.
Από τη συνεδρίαση της 9ης Φεβρουαρίου, όταν και ο γενικός δείκτης προσέγγιζε επικίνδυνα τη ζώνη των 600 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 602 μονάδες), ξεκίνησε μια ήπια ανάκαμψη μέχρι τα επίπεδα των 660 μονάδων (ενδοσυνεδριακά), στη χθεσινή συνεδρίαση. Αυτό το πέτυχε με επτά ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, με τη σημερινή να έρχεται ως διόρθωση, της κίνησης αυτής, η οποία από τα δύο άκρα της, φτάνει την άνοδο στο 10%.

Στο διάστημα αυτό, δηλαδή το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ο τραπεζικός κλάδος επίσης σημείωσε μόνο μία πτωτική συνεδρίαση (15/2), κερδίζοντας μάλιστα στα δύο άκρα του τραπεζικού δείκτη (670-837) σχεδόν 25%. Η σημερινή επομένως εικόνα ήταν και αναμενόμενη, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ευκταία, καθώς δεν υπήρξαν οι συνταρακτικές εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης που να δικαιολογούν μιας τέτοιας έκτασης άνοδο.

Βέβαια, όπως σημειώνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, ειδικά ο τραπεζικός κλάδος έχει «ζαλίσει» με τις διακυμάνσεις του, όχι μόνο τώρα, αλλά καθ” όλη της διάρκεια του τελευταίου έτους, συγκεντρώνοντας μάλιστα και την προσοχή της πλειονότητας των κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.
Βέβαια, ούτε και στη σημερινή συνεδρίαση διαφοροποιήθηκε η εικόνα που εμφανίζουν οι μη τραπεζικές μετοχές, η συναλλακτική δραστηριότητα των οποίων παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης τηρήθηκε στην υπόλοιπη αγορά στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνάντησης Λαγκάρντ – Μέρκελ, με μόνο ελάχιστες μετοχές, όπως εκείνη των Ελληνικών Πετρελαίων, να κινούνται από δικούς τους λόγους.

Άλλωστε, η συνάντηση των δύο κυριών δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί στο επίκεντρο, δεδομένου του ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν ήταν και το ελληνικό. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Capital.gr, συνάντηση στο Βερολίνο έτσι κι αλλιώς έχει βασικό θέμα τον περιβόητο «road map» (Μαργαρίτης Σχοινάς) για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα.
Μάλιστα, επιρροές δέχτηκε η αγορά και από τις πληροφορίες του Capital.gr, που αναφέρουν ότι «το περιθώριο για να δρομολογηθεί μία ομαλή πορεία λύσης στο ελληνικό πρόβλημα έχει αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά… » Τι σημαίνει αυτό; Από τους ίδιους κοινοτικούς κύκλους, υποστηρίζεται ότι η κα Λαγκάρντ θα επιχειρήσει να βρει μία οδό «διαφυγής» από το υπάρχον αδιέξοδο εκμεταλλευόμενη τις μέχρι στιγμής συμφωνίες.

Στο ίδιο μήκος και έτερες πηγές του Capital.gr που επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup απλά μία «κοινή συνεννόηση» (common understanding) για να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Όπως σχολιάζει μιλώντας στο Capital.gr Ευρωπαίος αξιωματούχος με πολύ στενή γνώση των διαπραγματεύσεων, είμαστε εκεί που ήμασταν τον Μάιο του 2016, εξηγώντας παράλληλα το τι ακριβώς σημαίνουν τα «αντίμετρα» τα οποία κάθε άλλο παρά καινούργιο στοιχείο είναι. Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα από τις διαπραγματεύσεις, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ακόμη στον αέρα.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,40%, με τις Πειραιώς, Εθνική και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 3%. Η Eurobank υποχώρησε κατά 2,99%, η Ελλάκτωρ είναι στο -2,65%, ενώ η ΕΕΕ και η ΕΧΑΕ σημείωσαν απώλειες 1,24% και 1,05% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΟΛΠ, Grivalia, ΜΕΤΚΑ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Motor Oil.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια σήμερα ήταν η θετική παρουσία της συνεδρίασης, καταγράφοντας άλμα 5,15%, καθώς η αγοράς ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα του 2016 που ανακοίνωσε. Η Λάμδα και Follie έκλεισαν με κέρδη 1,12% και 1,09% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, ΟΤΕ, Βιοχαλκο και Jumbo.

 

Πηγή:http://www.capital.gr
Σύνταξη – επιμέλεια: Κακουλίδη Πηνελόπη

xes_logo_banner116683997_2222304951327427_2909481825320511654_n


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: