Home » Frontpage, Δημόσιος τομέας » ΠΑΡΑ ΤΗ “ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” Στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα Και εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΠΑΡΑ ΤΗ “ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” Στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα Και εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΠΑΡΑ ΤΗ “ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ” Στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα Και εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΠΑΡΑ ΤΗ “ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ”
Στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα
Και εκτόξευση ληξιπρόθεσμων χρεών – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

www.xes.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

 

 

20ΑΘΗΝΑ » Την ασφυξία των πολιτών από την υπερφορολόγηση καταγράφουν τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του 2015. Παρά τη “βροχή” φόρων, τα έσοδα του 2015, σε σύγκριση με εκείνα του 2014, αυξήθηκαν κατά μόλις 0,08%, ενώ την ίδια ώρα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογουμένων εκτοξεύθηκαν στα 84 δισ. ευρώ, με ρυθμό αύξησης κατά μέσο όρο 1 δισ. ευρώ ανά μήνα.

Συγκεκριμένα, το 2015 οι καθαρές εισπράξεις από τις Εφορίες και τα τελωνεία διαμορφώθηκαν στα 46,414 δισ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 0,08% ή μόλις κατά 39 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 46,375 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, αν δεν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων που ήταν λιγότερες κατά 660 εκατ. ευρώ πέρυσι τότε τα συνολικά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 49,335 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα κατά 1,24% ή 621,03 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις συνολικές εισπράξεις του 2014.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του έτους, ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα έσοδα καθώς οι καθαρές εισπράξεις ανήλθαν σε 5,468 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 12,22% ή 595,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014 που είχαν διαμορφωθεί στα 4,873 δισ. ευρώ.

Στη διάρκεια του 2015 οι φορολογούμενοι είδαν:

– Αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α. που οδήγησαν σε ανατιμήσεις στα περισσότερα είδη διατροφής, σε έτοιμα γεύματα που σερβίρονται από καταστήματα μαζικής εστίασης, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς, στα κόμιστρα των ταξί, στη διαμονή στα ξενοδοχεία και σε πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

– Κατάργηση της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε έξι νησιά (Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο).

– Αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

– Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους έχοντες αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε., πισίνες, αεροσκάφη αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014.

– Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής άνω των πέντε μέτρων.

– Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 27,5% σε 55% για τους αγρότες αναδρομικά από τη χρήση του 2014.

– Αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από 80% σε 100% για τις επιχειρήσεις αναδρομικά από τη χρήση του 2014.

– Μείωση κατά 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντήζελ που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

– “Κούρεμα” του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Κι ενώ οι πολίτες βιώνουν οικονομική ασφυξία, λόγω της υπερφορολόγησης, το 2016 αναζητούνται επιπλέον έσοδα 2,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους μόνο την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για να ρυθμίσουν πρόσκαιρα τις οφειλές τους, ενώ κάθε μήνα αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Πρόκειται για στοιχεία που προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, αρχίζουν οι συζητήσεις με το κουαρτέτο μεταξύ άλλων και για τα δημοσιονομικά μέτρα και -όπως όλα δείχνουν- θα ζητηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν έχει αμφισβητήσει την ικανότητα της χώρας να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β Σόιμπλε.

Ν. Β. ΜΠΟΡΓΙΑΝΣ ΣΤΗ DW: «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

Σε αποκλειστική του συνέντευξη προς τη DW ο υπ. Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Μπόργιανς μιλά για τη συμφωνία που υπογράφει στην Αθήνα με αντικείμενο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Διακήρυξη Προθέσεων που συνυπογράφουν στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (ΒΡΒ) Νόρμπερτ – Βάλτερ Μπόργιανς με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών στο πεδίο πάταξης της φοροδιαφυγής. Οπως είπε ο Γερμανός υπουργός σε αποκλειστική συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle:

«Μετά από πολλές συνομιλίες που είχαμε, καταλήξαμε στην κοινή διαπίστωση ότι θα ήταν χρήσιμο για τους υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ εάν παρακολουθούσαν μια φορά πώς γίνεται ο φορολογικός έλεγχος και ο υπολογισμός των φόρων στη ΒΡΒ, πώς γίνεται ο έλεγχος των υψηλών εισοδημάτων αλλά και των επιχειρήσεων. Επίσης πώς δουλεύει το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος, πώς αξιολογεί στοιχεία, πώς διεξάγει έρευνες. Πρόκειται δηλαδή τρόπον τινά για μια προσφορά ‘εντατικών μαθημάτων’ για υπαλλήλους του ελληνικού ΣΔΟΕ στα κέντρα εκπαίδευσης που διαθέτουμε, με την οποία θέλουμε να συμβάλουμε στην ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης».

Ο υπουργός διευκρινίζει ότι έπειτα από μια σχετική προετοιμασία, τα σεμινάρια μετεκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων μπορούν να ξεκινήσουν σχετικά άμεσα. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι να γίνει αυτό «στις αρχές του καλοκαιριού», όπως λέει. Αν και το σχετικό πρόγραμμα περιορίζεται στους καταρχήν 50 υπαλλήλους, στόχος είναι να ακολουθήσουν μελλοντικά και άλλοι, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο

Χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο προκαλούν πάντως τα στοιχεία που δείχνουν ότι το 2015 είναι πολύ πιθανό να κλείσει ακόμα και με πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχει υπερεκτέλεση εσόδων κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε ταμειακή βάση και ως εκ τούτου η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να κλείσει το 2105 ακόμα και με πρωτογενές πλεόνασμα. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες είναι βέβαιο ότι ο στόχος του προγράμματος για έλλειμμα -0,25% έχει υπερκαλυφθεί.

Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εσόδων (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις προϋπολογισμού του 2015 προβλέπονται ταμειακά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού που υπερβαίνουν κατά 1,956 εκατομμύρια ευρώ τον αρχικό στόχο.

Σε δεδουλευμένη βάση τα έσοδα αυτά θα μειωθούν, αλλά και πάλι είναι βέβαιο ότι υπερκαλύπτεται ο στόχος του κυβερνητικού επιτελείου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η κυβέρνηση ξεκινά από πολύ θετική βάση τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος.

 

ΠΗΓΗ: ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

 www.elliniki-metafrastiki.gr new

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: