Home » Frontpage, Ελλάδα » Η άκαμπτη στάση της τρόικας έσυρε την Ελλάδα σε εκλογές – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Η άκαμπτη στάση της τρόικας έσυρε την Ελλάδα σε εκλογές – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Η άκαμπτη στάση της τρόικας έσυρε την Ελλάδα σε εκλογές – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Η άκαμπτη στάση της τρόικας έσυρε την Ελλάδα σε εκλογές – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

www.xes.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Μετά από τέσσερα χρόνια θυσιών, η Ελλάδα θεωρούσε ότι έχει την δυνατότητα να βγει νωρίτερα από το μνημόνιο. Ωστόσο οι άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι και το νέο αδιέξοδο με τους δανειστές, οδήγησαν ξανά σε αναταραχή και σε μια ακόμη θύελλα για την ευρωζώνη, γράφει το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι η αιτία της νέας σύγκρουσης με την τρόικα ήταν μια πικρή αλήθεια που καμία πλευρά δεν ήθελε να παραδεχθεί ανοιχτά: το φόβητρο της πολιτικής αβεβαιότητας.

 

Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι, στις 26 Νοεμβρίου, πυροδότησε μια σειρά γεγονότων που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές με την προοπτική μιας νίκης ΣΥΡΙΖΑ να ανησυχεί πιστωτές και επενδυτές, γράφει το Reuters, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης.

Στην τεταμένη συνεδρίαση με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο τον Δεκέμβριο από το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 240 δισ. ευρώ, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της ΕΕ επέμειναν σε περισσότερες περικοπές και πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2015, με στόχο την συγκέντρωση επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι Έλληνες αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το χρηματοδοτικό κενό ήταν πολύ πιο μικρό, γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι η ελληνική πλευρά ήρθε σε αδιέξοδο, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ήδη επιβάλει μέτρα λιτότητας και οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα θα συνιστούσαν «πολιτική αυτοκτονία».

«Μας έδιναν την εντύπωση πως ό,τι και να κάναμε, δεν θα ολοκλήρωναν την αξιολόγηση. Μετά την συνάντηση στο Παρίσι, ξέραμε ότι όλα είχαν τελειώσει», σημειώνει Έλληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Το φόβητρο της πολιτικής αβεβαιότητας
Εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του πρακτορείου, η ασυμβίβαστη στάση της τρόικας είχε τις ρίζες της σε κάτι που καμία πλευρά δεν ήθελε να παραδεχθεί ανοιχτά: στην αβεβαιότητα για το αν η κυβέρνηση Σαμαρά θα μπορούσε να βγει αλώβητη από την- αρχικά προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο- ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για τους πιστωτές, δεν είχε καμία λογική να κηρύξουν επιτυχές το πρόγραμμα βοήθειας και να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση άνω των 7 δισ. ευρώ, εφόσον υπήρχε η πιθανότητα να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που τάσσεται κατά του μνημονίου και θα μπορούσε να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά.

«Οι διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο διασταυρώθηκαν με την προεδρική εκλογή…οδηγώντας μας σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλος.

Tο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να βγάλει νωρίτερα τη χώρα από το μνημόνιο, τον άφησε «χωρίς όπλα» για να κερδίσει την προεδρική εκλογή και λειτούργησε θετικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά το Reuters.

Ο Α. Σαμαράς προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, επισπεύδοντας την εκλογή Προέδρου, ωστόσο απέτυχε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη συναίνεση για τον Στ. Δήμα και έτσι η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες κάλπες.

Οι επενδυτές αλλά και οι πιστωτές, γράφει το πρακτορείο, φοβούνται τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα γυρίσει πίσω το ρολόι» για πολλές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, εξασθενώντας την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και πιθανώς ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.GR

www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: