Home » Ομογένεια » Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Γενοκτονία ΠοντίωνΟυέστ Μίλφορντ.- Με πλήρη επιτυχία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 92η επέτειο μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης με εκδήλωσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Υερσέης.

Η πρώτη αυτή εκδήλωση συγκέντρωσε πάνω από 250 άτομα και ήταν αποτέλεσμα σύμπραξης όλων των όμορων ποντιακών φορέων, Κομνηνοί-Nέας Υόρκης, Πόντος-Νόργουολκ Κοννεκτικούτης, Ακρίται – Φιλαδελφείας, του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά.

Η ύπατη θρησκευτική, διπλωματική, στρατιωτική ηγεσία της περιφέρειας, καθώς και οι ηγεσίες όλων των οργανωμένεων φορέων των Ποντίων της τετρα-πολιτειακής περιοχής συμμετείχαν ομαδικά και ουσιαστικά.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την έπαρση σημαίας στο «Μπόουλινγκ Γκριν» του Νοτίου Μανχάταν, στην Πέμπτη 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αρχιερατική θεία λειτουργία και η επιμνημόσυνη δέηση ετελέσθη χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Υερσέης κ.κ. Ευαγγέλου και λειτουργούντων των ιερέων π. Γεωργίου Μάτση και Ιωάννη Ανδρεάδη στο κατάμεστο παρεκκλήσι, παρουσία της ένστολης ποντιακής νεολαίας της Φιλαδελφείας.  Στην συνέχεια στο περιβάλλοντα χώρο και μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι γυναίκες τραγούδησαν με συνοδεία τρειών λυράρυδων γνωστό ποντιακό τραγούδι παραφρασμένο για την ημέρα:  «Ασο Κονέκτικατ ερθαμ κι ας όλα τα χωρία, ση Σουμελά την Παναγιά να φτάμε λειτουργίαν ….» ενώ η δ. Λουίζα Μολοχίδη αντιπροσωπεύοντας την Ποντιακή Νεολαία διάβασε ένα ποίημα της Βασιλικής Τσανακτσίδου «… Εμείς την ιστορία μας δεν την διδαχτήκαμε από δασκάλους σε σχολεία, … από τις γιαγιάδες μας γνωρίσαμε τον τόπο μας και την ιστορία του.  Και οι γιαγιάδες δεν βάλανε απλώς γνώσεις στο μυαλό μας.  Φωτιά στο αίμα μας βάλανε. … Ζέστανε την καρδιά μας Ήλιεμ για να μπορέσουμε να συγχωρήσουμε, γιατί να ξεχάσουμε δεν γίνεται, δεν μπορούμε.»

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο υπό κατασκευή μνημείο από τους  κ. Ευάγγελο Κυριακόπουλο, πρόξενο της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, κ. Κούλα Σοφιανού, γενική πρόξενος της Δημοκρατίας της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, τον στρατολόγο ΗΠΑ και Καναδά συνταγματάρχη Χρήστο Μεσαρετζίδη, τον κ. Δημήτη Μολοχίδη, πρόεδρο Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά, τον κ. Ηλία Τσεκερίδη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, τον κ. Πάνο Σταυριανίδη, αντιπρόδερο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υερσέης, τον κ. Γεώργιο Τσιλφίδη, πρόεδρο του συλλόγου «Πόντος», την κ. Ιφιγένεια Παυλίδου-Οικονόμου, πρόεδρο του συλλόγου «Ακρίται», τον κ. Στέφανο Αμανατίδη, π. πρόεδρο του συλλόγου «Κομνηνοί», και την κατάθεση στεφάνου, εκ μέρους του προέδρου του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπου Βασιλειάδη, ετέλεσε η υπεραιωνόβια διασωθείσα του Ολοκαυτώματος «Γιαγιά του Πόντου» Σάνο Χάλο, η οποία κατά τη διάρκεια των διωγμών έχασε όνομα και οικογένεια. Η κ. Σ. Χάλο συνοδευόταν από την κόρη της Θέα συγγραφέα του βιβλίου «Ούτε καν το όνομα μου» όπου εξιστορεί το δράμα της μητέρας. Ήταν πραγματικά μία εξαιρετικά συγκινητική στιγμή αλλά και συνάμα μια κορυφαία πράξη με τεράστιο μήνυμα και συμβολισμό.

Η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Πολιτιστικό Κένρο του Ιδρύματος και ο Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος προλογίζοντας την εκδήλωση τόνισε μεταξύ άλλων « … Η τελευταία πράξη κάθε Γενοκτονίας είναι ή άρνηση και η λήθη της. Εμείς θυμόμαστε και τιμάμε και συνάμα διεκδικούμε αναγνώριση και δικαίωση. Η διασφάλιση της ελευθερίας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των λαών είναι χρέος κάθε σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας …»

Ο κ. Γεώργιος Τσιλφίδης, πρόεδρος του «Πόντος» τόνισε ότι «… για την αναγνώριση της Γενοκτονίας δεν θα κουραστούμε να αγωνιζόμαστε.  Θα γυρνάμε πίσω για να τιμούμε και όχι για να μισούμε.  Θα κοιτάμε πάντα μπροστά για να δικαιωθούθμε και όχι να εκδικηθούμε …»

Ο κ. Δημήτριος Μολοχίδης, πρόεδρος της Πμαποντιακής ΗΠΑ και Καναδά στην κεντρική ομιλία με θέμα την Γυναικοκτονία που επετελέσθη στο Πόντο, ανέπτυξε το εγκληματικό σχέδιο των Τούρκων, την ειδική πολιτική απέναντι στις γυναίκες και τον στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από την στέρηση της βιολογικής συνέχειας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η γενική πρόξενος της Κύπρου, κ. Κούλα Σοφιανού, με ιδιαίτερο παλμό και συγκίνηση τόνισε ότι οι Πόντιοι δεν ξεριζώθηκαν αλλά άφησαν πίσω τους ρίζες για να επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη τους όπως η ίδια επιθυμεί να επιστρέψει στην γενέτειρα της, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Ο πρόξενος κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος μετέφερε τους χαιρετισμούς της γενικής προξένου, πρέσβειρας κ. Άγη Μπαλτά και αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην ιστορία και τον πολιτισμό των αδελφών Ποντίων.

Η γυναικεία ένωση του συλλόγου «Πόντος» παρουσίασε τα αποτελέσματα πολύμηνης έρευνας με θέμα «Η γιαγιά πρόσφυγας, η μάνα μετανάστρια».  Η έρευνα βασίστηκε σε συνεντεύξεις από ηλικιωμένες γυναίκες που μετανάστευσαν τις δεκαετιες 1930-60 για οικονομικούς λόγους άλλά και στην δεκαετία του 1970 ως νύφες.  Η παρουσίαση έγινε με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό – διαφάνειες και μουσική , ενώ παράλληλα εκτείθετο φωτογραφικό υλικό της εποχής εκείνης σε μεγάλα πάνελς.

Η έρευνα είχε τρεις βασικές ενότητες.  Την πρώτη ενότητα ανέπτυξε η κ. Ιωάννα Τσιλφίδου που αναφέρθηκε στις οικονομικές μετανάστριες που αποχωριστήκαν τα παιδιά τους και τις επιπτώσεις που είχε τόσο στις ίδιες όσο και στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους και τις οικογένειες τους. Την δεύτερη ενότητα η κ. Βασιλική Τσανακτίδου μίλησε γα τις γιαγιάδες πρόσφυγες και το γλωσικό πρόβλημα που αντιμετώπησαν.  Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο οξύμορο γεγονός το ότι η ομιλία της ποντιακής γλώσσας στο Πόντο αποτελούσε διατήρηση Ελληνικής ταυτότητας, ενώ η ομιλία της στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο χλευασμού και κοροϊδίας. Στην τελευταία ενότητα η κ. Παρθένα Καλογερίδου ασχολήθηκε με τις μετανάστριες λόγω γάμου, που αποχωρίστηκαν τον τόπο τους, τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους για να παντρευτούν έναν άγνωστο με προξενειό σε μιά μακρινή χώρα χωρίς να γνωρίζουν λέξη αγγλικά.

Στα πλαίσια του αφιερώματος στην γυναίκα μίλησε η βιολόγος ερευνήτρια Δρ. Ελένη Κοτανίδου με θέμα την υγιεινή διατροφή των γυναικών προβάλλοντας απτά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά παραδείγματα για την καθημερινή.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη Σάνο Χάλο να γιορτάζει τα 102 γενέθελια της και να σβήνει τα κεράκια της τούρτας γενεθλίων και όλοι οι παρευρισκόμενοι να της εύχοναι «Χρόνια Πολλά»

 

Πηγή: greeknewsonline.com


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: