Home » Frontpage, Πολιτική » Προσδοκίες για ανάπτυξη μέσω Κίνας – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Προσδοκίες για ανάπτυξη μέσω Κίνας – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

 

Προσδοκίες για ανάπτυξη μέσω Κίνας – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Προσδοκίες για ανάπτυξη μέσω Κίνας – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

 ADV A5 NEW PROMO landscape:Layout 1.qxd

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Συνεχείς επαφές Σαμαρά – Λι Κετσιάνγκ

 

«Η συνεργασία μας ευνοεί την Ευρώπη» λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός

 

Τις εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Ικονίου στον Πειραιά βρίσκονται επισκέφθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Νωρίτερα πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ακρόπολη.

 

Οι δύο πρωθυπουργοί εγκαινίασαν το τρένο το οποίο θα μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια με τα κινεζικά προϊόντα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, μέσω του δικτύου του ΟΣΕ, στην ενδοχώρα της Ευρώπης και ενημερώθηκαν για τα πλάνα ανάπτυξης του λιμανιού ως διαμετακομιστικού κέντρου.

 

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός ανάφερε: «Ο Πειραιάς τα τελευταία χρόνια κατακτά τη θέση του σαν βασική πύλη εισόδου από την Ασία. Η σύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο δίνει μία νέα προοπτική για τη χώρα την οποία ήδη αξιοποιούν μεγάλες εταιρίες όπως η ΖΤΕ, η Sony, η Hewlet. H εντυπωσιακή αύξηση των εμπορευματικών όγκων αποδεικνύει τα πλεονεκτήματα της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Όπως διαπιστώσατε, οι δυνατότητες μεγαλύτερης ανάπτυξης είναι τεράστιες. Δημιουργούνται δυνατότητες για την επόμενη γενιά σημαντικών επενδύσεων και εννοούμε όχι μόνον τη μεταφορά εμπορευμάτων αλλά και την ανάπτυξη κλάδων όπως είναι η κρουαζιέρα και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η αύξηση των επενδύσεων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής και της απασχόλησης και αναβάθμιση της Ελλάδας στην περιοχή. Παράλληλα, η Κίνα αυξάνει τη ζήτηση ναυτιλιακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα ως μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη διακινεί μεγάλο μέρος της κινεζικής παραγωγής και είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των κινεζικών ναυπηγείων».

 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστηκε τον κ. Σαμαρά και ανέφερε: «Αρχικά επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη που είναι η υπερηφάνια και το σύμβολο της Ελλάδας και μετά το λιμάνι του Πειραιά που αποδεικνύει την προοπτική και τη δυνατότητα της συνεργασίας των δύο χωρών. Επισκεφθήκαμε το συντονιστικό κέντρο και ακούσαμε τον σχεδιασμό της Cosco και εγκαινιάσαμε το πρώτο τρένο που θα μεταφέρει εμπορεύματα στην ανατολική Ευρώπη. Το έργο έχει δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας και ανταγωνίζεται κάθε ξένο σταθμό διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων. Αποδεικνύει αυτό ότι η ελληνοκινεζική συνεργασία παράγει απτά αποτελέσματα. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να διερευνήσουμε τις μελλοντικές δυνατότητες. Το λιμάνι του Πειραιά μπορεί να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη. Η Κίνα και η Ευρώπη είναι οι μεγαλύτεροι εταίροι. Το 80% μεταφέρονται από θαλάσσης. Το λιμάνι έχει μειώσει το κόστος και τη διάρκεια μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά 7- 11 ημέρες. Ευχόμαστε ότι με κοινή προσπάθεια θα κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά ένα από τα πιο ανταγωνιστικά του κόσμου και να συμμετάσχουμε στη οικοδόμηση και συντήρηση του σιδηροδρομικου δικτύου από το λιμάνι μέχρι την ενδοχώρα της Ευρώπης ώστε να μειώσουμε τον χρόνο μεταφορά κατά μία έως δύο ημέρες. Η ελληνοκινεζική συνεργασία ευνοεί την ευημερία στην Ευρώπη και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

 

Στη συνέχεια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

Επίσης θα έχει νέο γύρο συνομιλιών στο Μαξίμου ενώ στις 12 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

 

Συνδαιτυμόνες θα είναι επίσης ο Ευ. Βενιζέλος, ο Ν.Δένδιας, η Ολ. Κεφαλογιάννη και ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

 

Την Πέμπτη στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το deal ανάμεσα σε Κίνα και Ελλάδα σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και τα αγροτικά προϊόντα.

Τα δάνεια προς τους εφοπλιστές από τις κινέζικες τράπεζες αποτελούν κλειδί της επίσκεψης, μαζί με τις μπίζνες τύπου Cosco στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, ενόψει και των φιλοδοξιών για έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις των ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΕ.

 

Στρατηγικής σημασίας πάντως για τους Kινέζους το λιμάνι του Πειραιά, καθώς στόχος τους είναι, μέσω της Cosco, να καταστήσουν το Σταθμό Eμπορευματοκιβωτίων του OΛΠ έναν από τους πέντε μεγαλύτερους στην Eυρώπη.

Παράλληλα, στόχος της επίσκεψης του Kινέζου πρωθυπουργού είναι η αύξηση της πελατείας των ναυπηγείων της Kίνας, κάτι που ήδη πέτυχε, καθώς από τις επενδύσεις 6,5 δισ., που εξαγγέλθηκαν, τα 4 είναι ναυπηγήσεις και πωλήσεις πλοίων από Eλληνες εφοπλιστές στην Kίνα.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη και η αρχή ενός ευρωπαϊκού διαδρόμου από και προς την Ευρώπη και την Άπω Ανατολή» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που είχε, με τον Λι Κετσιάνγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: