Home » Frontpage, Αφιερώματα, Κοινωνία, Υγεία » Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down - Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down – Την ειδησεογραφία προσφέρει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα www.elliniki-metafrastiki.gr

ΕΜΕ

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr

 

Με το σύνθημα «Υγεία και ευεξία – Πρόσβαση και Ισότητα για όλους» λαμβάνει χώρα η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down. Φέτος συμπληρώνονται 9 χρόνια από το 2006, οπότε και με πρόταση του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, Καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, καθιερώθηκε η 21η Μαρτίου ως ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με το σύνδρομο Down.

Η καθιέρωση της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down κάθε χρόνο δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή προκύπτει από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα άτομα με σύνδρομο Down και εκείνους που ζουν και εργάζονται μαζί τους. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα μέσα από τις δράσεις που διοργανώνονται να πληροφορηθούν τι σημαίνει ένας άνθρωπος να έχει σύνδρομο Down, αλλά και πως οι άνθρωποι αυτοί διαδραματίζουν ενεργό και ζωτικό ρόλο στη ζωή αλλά και στην κοινωνία.

Ιστορική Αναδρομή

Ο πρώτος που παρατήρησε το σύνδρομο ήταν ο Βρετανός ιατρός John Landon Down. Το 1866 ο John Landon Down παρατήρησε ότι πολλοί άνθρωποι, χωρίς να συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους, νοσηλευόμενοι σε διάφορα ιδρύματα παρουσίαζαν παραπλήσια και συγγενή χαρακτηριστικά. Το σύνδρομο έλαβε την ονομασία του γιατρού John Landon Down.

Ορισμός Συνδρόμου Down

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί πως το σύνδρομο Down δεν είναι ασθένεια. Οι άνθρωποι δεν υποφέρουν από αυτήν, ούτε είναι θύματα. Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση που επηρεάζει μία περίπου στις 600-700 γεννήσεις παιδιών.

Παράλληλα, το 80% των παιδιών με Σύνδρομο Down γεννιούνται από μητέρες που είναι νεαρότερες των 35 ετών. Ωστόσο, η πιθανότητα απόκτησης παιδιού με Σύνδρομο Down αυξάνεται, καθώς αυξάνεται η ηλικία της μητέρας.

Ο όρος «σύνδρομο» παραπέμπει σε ένα σύνολο κοινών χαρακτηριστικών που είναι εμφανή όχι μόνο σωματικά αλλά και ως ένα βαθμό νοητικής υστέρησης ή μαθησιακής δυσκολίας. Το σύνδρομο Down δημιουργείται από ένα παραπάνω χρωμόσωμα στο 21ο ζευγάρι, αυξάνοντας τον τελικό αριθμό χρωμοσωμάτων σε 47 αντί για 46, εξ ου και η ταξινόμηση ως Τρισωμία 21.

Αναλυτικότερα, τα χρωμοσώματα αποτελούν τα «δομικά υλικά» που μας δίνουν τα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως είναι το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών κ.ά.. Παρόμοια τα άτομα με σύνδρομο Down, επειδή έχουν το παραπάνω χρωμόσωμα, παρουσιάζουν κοινά σωματικά χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως όσο κι αν μοιάζουν τα παιδιά μεταξύ τους με την πρώτη ματιά, έχουν και κοινά χαρακτηριστικά με την οικογένεια τους, κάτι που γίνεται εμφανές πολύ γρήγορα. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κοινές τάσεις (shared trait) δεν αποτελούν ένδειξη των μελλοντικών δυνατοτήτων ή ικανοτήτων των παιδιών για να μάθουν.

Τα παιδιά με Σύνδρομο Down έχουν πιο αργή ανάπτυξη από τα συνομήλικά τους. Εκτός από το ότι περνούν από τα διάφορα στάδια ανάπτυξης σε μεγαλύτερες ηλικίες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά, παραμένουν σ’ αυτά τα στάδια για μακρύτερο χρονικό διάστημα. Οι διαφορές στην ανάπτυξη μεταξύ των παιδιών με Σύνδρομο Down και των υπόλοιπων γίνονται εμφανέστερες στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι στόχοι της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας

Όλοι οι άνθρωποι με σύνδρομο Down έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, όταν απαιτείται, σε ίση βάση με τους άλλους, χωρίς διακρίσεις και με την κατάλληλη εκτίμηση των ειδικών αναγκών για την υγεία του ατόμου.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down επικεντρώνεται στα εξής:

 1. Το σύνδρομο Down δεν κάνει ένα πρόσωπο ανθυγιεινό.
 2. Το σύνδρομο Down είναι μια γενετική κατάσταση, δεν είναι μια ασθένεια.
 3. Τα άτομα με σύνδρομο Down μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας σε όλη τη ζωή τους, ακριβώς όπως όλοι οι άλλοι και θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη επί ίσοις όροις με τους άλλους.
 4. Υπάρχουν συγκεκριμένα γνωστά προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με σύνδρομο Down, για τα οποία υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες και είναι εύκολα διαθέσιμες σε όλους.
 5. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα συγκεκριμένα αυτά θέματα κατά τη θεραπεία ενός ατόμου με σύνδρομο Down.
 6. Οι επαγγελματίες υγείας δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με σύνδρομο Down, όπως:

 

·να αρνούνται να τους εξετάσουν

· να αποδίδουν διάφορα προβλήματα υγείας απλώς στο σύνδρομο Down

· να επικεντρώνονται μονάχα σε γνωστά ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν άτομα με σύνδρομο Down.

Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος

Στη χώρα μας δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος που αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Ιδρύθηκε το 1990 με πρωτοβουλίας της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Χαρίκλειας Χατζησεβαστού. Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περισσότερες από 430 οικογένειες μέλη.

Τα έσοδα του Συλλόγου προέρχονται από ετήσιες συνδρομές των μελών, διάθεση και πώληση καρτών, πασχαλινό παζάρι, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις (σποραδικές και όχι σταθερές), επιχορήγηση από διάφορους κρατικούς φορείς και δωρεές.

Ο Σύλλογος μέσα από τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του στοχεύει στην διευκόλυνση των ανθρώπων με σύνδρομο Down στους τομείς:

 • – της εκπαίδευσης
 • – της υγείας
 • – της επαγγελματικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης
 • – και της κοινωνικής αποδοχής και ενσωμάτωσης

 

Στους μελλοντικούς στόχους του Συλλόγου περιλαμβάνονται τα εξής:

Ø  Η λειτουργία προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης για παιδιά με σύνδρομο Down.

Ø  Η λειτουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Ø  Η διασφάλιση από την πολιτεία των δικαιωμάτων των ατόμων με σύνδρομο Down στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στη ζωή.

Ø  Η διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τα άτομα με σύνδρομο Down και τις οικογένειές τους.

Ø  Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων όταν δε θα έχουν τη στήριξη των οικογενειών τους.

 

ΠΗΓΗ: ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

 

 

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ για διαγωνισμούς και προσλήψεις μόνο στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ www.elliniki-metafrastiki.gr


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: