Home » Αθλητικά » Paintball – Χρωματοσφαίριση

Paintball – Χρωματοσφαίριση

 

Το Paintball (Χρωματοσφαίριση) είναι πιθανώς το ταχύτερα αναπτυσσόμενο extreme άθλημα στον κόσμο. Είναι πλέον διαδεδομένο, όχι μόνο στη γνωστότερη μορφή του που είναι σε δάση και κτίσματα (Recball / Mil/Sim) αλλά και στην αγωνιστικότερη μορφή του (Speedball). Ένας μαρκαδόρος (marker) είναι η αρχική συσκευή που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι του paintball για να σημαδέψει έναν αντιτιθέμενο παίκτη με χρώμα. Χρησιμοποιεί αέριο (συνήθως διοξείδιο του άνθρακα ή πεπιεσμένο αέρα HPA) για να εξωθήσει τη χρωμόσφαιρα, μέσω μίας κάννης, με ταχύτητα περίπου 100 μέτρα/δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, η μέση συχνότητα τραυματισμού υπολογίζεται σε 0,2 περιστατικά ανά 1000 παίκτες ετησίως. Το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή συγκεκριμένων κανόνων ασφαλείας, όπως η παροχή και χρήση ειδικού εξοπλισμού πράγμα που το κατατάσσει σε ένα από τα πιο ασφαλή extreme αθλήματα. Η μάσκα είναι το Α και το Ω στο θέμα της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Η μάσκα από τη στιγμή που θα μπούμε στο χώρο δράσης του παιχνιδιού, δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ και για κανένα λόγο. Στον υπόλοιπο απαραίτητο εξοπλισμό μπορούμε να εντάξουμε τα γάντια και διάφορα είδη προστατευτικών σώματος. Το paintball μπορούμε να το χωρίσουμε στις εξής κατηγορίες: Recball (Recreational) Paintball.

Η συνηθέστερη επιλογή όσων ασχολούνται με το άθλημα για πρώτη φορά. Πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία. Κατά κύριο λόγο αποτελεί το διασκεδαστικό κομμάτι του paintball λόγω ελευθερίας επιλογών για τον τρόπο διεξαγωγής του (παρότι παίρνει και αγωνιστικές διαστάσεις επιπέδου τουρνουά). Speedball. Είναι η καθαρά αγωνιστική πλευρά του paintball η οποία λόγω του τρόπου διεξαγωγής του σε ειδικά διαμορφωμένα πεδία, δίνει τη δυνατότητα σε θεατές να παρακολουθούν. Παράλληλα, προσφέρεται και για τηλεοπτική κάλυψη, πράγμα που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη δημοτικότητα του. Mil / Sim (Military Simulation) Paintball.

Διεξάγεται σε ανοιχτούς χώρους και προσομοιώνει επιχειρησιακές καταστάσεις. Οι συμμετέχοντες πρέπει να επιτύχουν αντικειμενικούς σκοπούς εφαρμόζοντας συνήθως στρατιωτικές τακτικές στηριζόμενοι στο ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Οι ουσιαστικές διαφορές των τριών αυτών ειδών είναι ως προς τον εξοπλισμό και το χώρο διεξαγωγής. Οι Werewolves είναι μια από τις πιο οργανωμένες Mil/Sim Paintball ομάδες στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν από μια παρέα φίλων το καλοκαίρι του 2008 και έκαναν την επίσημη παρουσίαση της ομάδας τους στις 30 Αυγούστου 2008. Οι ειδικότητες στους Werewolves περιλαμβάνουν μαρκαδοφόρους, πολυβολητές, νοσοκόμους, ανιχνευτές και μηχανικούς. Όταν ένα μέλος περάσει τη βασική εκπαίδευση, εξειδικεύεται στο ρόλο του και αποκτά την ειδικότητα αυτή. Οι Werewolves βασίζονται στο fairplay, στο σεβασμό αλλά και την ασφάλεια. Όλα τα μέλη απαιτείται να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να έχουν πειθαρχία και σωστή κρίση κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι Werewolves πήραν μέρος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «Πρώτες Βοήθειες για πολίτες» που πραγματοποιήθηκε το 2009 λαμβάνοντας πιστοποίηση για την παροχή Πρώτων Βοηθειών όπου και όποτε χρειαστεί. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα πλήρες πακέτο εκπαίδευσης για τα μέλη που την αποτελούν. Για την αρτιότερη οργάνωση της ομάδος, έχουν αναπτύξει το Κ.Α.Π.Α. (Καταγραφή Ατομικής Προόδου και Αξιολόγησης), το οποίο καταγράφει τη συμμετοχή, την πρόοδο, την εξέλιξη και τις διακρίσεις του κάθε μέλους της ομάδας. Σύστημα θεσιθεσίας (GPS) Werewolves. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον αρχηγό της ομάδος να γνωρίζει την ακριβή θέση υποομάδων ή και μεμονωμένων παικτών σε δορυφορικό χάρτη με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 5 δευτερόλεπτα (κάτω από ιδανικές συνθήκες). Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους Werewolves στην ιστοσελίδα τους www.werewolves.gr, να επικοινωνήσετε μαζί τους στο (werewolves) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (_) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (pb) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (@) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (yahoo) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (.) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr (gr) werewolves_pb (at) yahoo (dot) gr ή και να τους βρείτε στο facebook.


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: