Home » Frontpage, Τουρισμός » Τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Τουρισμού

Τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Τουρισμού

Τα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Τουρισμού Ικανοποιημένος είναι ο τουριστικός κόσμος της χώρας με την επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του τομέα. Η νέα υπουργός κ. Ολγα Κεφαλογιάννη έχει να αντιμετωπίσει πολλά ανοιχτά μέτωπα. Ειδικότερα, βραχυπρόθεσμα έχει να αντιμετωπίσει την κρίση που βιώνει φέτος ο ελληνικός τουρισμός με πτώση στις κρατήσεις και στα έσοδα. Επίσης, με στόχο τη σεζόν του 2013 έχει μπροστά της την επανασυγκρότηση του υπουργείου ώστε να αποκτήσει εύρυθμη λειτουργία, τον επανασχεδιασμό της τουριστικής προβολής, τη δημιουργία της νέας εταιρείας marketing με τον ιδιωτικό τομέα κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος χαιρετίζει τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Οπως επισημαίνει η νέα κυβέρνηση υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά και τα τρία κόμματα που την στηρίζουν, έχουν προγραμματικά αναγνωρίσει τη σημασία που αποδίδουν στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου. Η κ. Κεφαλογιάννη είναι περί το 50ό πρόσωπο που τοποθετείται αρμόδιο επί του τομέα μεταξύ αυτών που θήτευσαν επικεφαλής με υπουργική ή διοικητική καρέκλα τη τελευταία 20ετία. Στην περίπου 100ετή παρουσία του ο τουρισμός στη διοικητική δομή της χώρας προσμετράει 23 σημαντικές αλλαγές υπό υπουργικό θώκο. Αρκετές φορές βρέθηκε ο τομέας υπό την ομπρέλα του υπουργού με αρμοδιότητα την οικονομία, συγκατοίκησε σε υπουργείο με τη βιομηχανία, το εμπόριο κ.ά. Ορισμένοι χρονικοί σταθμοί του τομέα στη διοικητική δομή του κράτους έχουν ως εξής: το 1914 συστάθηκε το Γραφείο Ξένων και Εκθέσεων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. To 1936 ιδρύθηκε το υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού. Το 1945 συστάθηκε η γ.γ. Τουρισμού υπαγόμενη στον πρωθυπουργό και το 1946 μεταβιβάσθηκε η εποπτεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Το 1974 ανατέθηκε η εποπτεία στον υπουργό της Προεδρίας. Το υπουργείο Τουρισμού συστάθηκε για πρώτη φορά το 1989 και επανασυστάθηκε το 1993, το 2004 και το 2012.

Σε ρεπορτάζ για τον ελληνικό προορισμό το Bloomberg αναφέρει ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει με τη νέα κυβέρνηση. Επίσης, επικαλείται δηλώσεις του πρόεδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδη, που ανέφερε ότι «από το πρωί της Δευτέρας, τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν με ανθρώπους που ρωτούν για διακοπές στην Ελλάδα». Ο ΣΕΤΕ θα πραγματοποιήσει την ανοιχτή συνεδρίαση των μελών του στις 5 Ιουλίου. Σε ότι έχει σχέση με την αγορά της Κεντροδυτικής Ευρώπης, κατά βάσιν τη Γερμανία, χρειάζεται χρόνος για να ανακάμψει και να εμπιστευθεί πάλι την Ελλάδα, αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γ. Τάσιος. Και προσθέτει: «Για τη ρωσική και την ουκρανική αγορά σίγουρα το αποτέλεσμα των εκλογών έχει φέρει μία ευφορία στους πράκτορες. Οι κρατήσεις θα φανούν από τα μέσα Αυγούστου και μετά».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κ. Λεβέντης αισιοδοξεί ότι θα ανατραπεί το κλίμα, επισημαίνοντας ότι ο Σεπτέμβριος έχει θετικά σημάδια για ικανοποιητική πληρότητα από τις ξένες αγορές. O πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου Τ. Αμπατζής τονίζει ότι είναι θετικές οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Α. Μεταξάς αναφέρει ότι το άκουσμα μιας σταθερής κυβέρνησης θα φέρει χαλάρωση των πελατών που είχαν ανησυχήσει και αύξηση της ροής των κρατήσεων που είχαν ανασταλεί. «Εχουμε ακόμη κλειστά ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών στα τέλη Ιουνίου και τα περισσότερα 2 και 3 αστέρων», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Τ. Μπράμος, προσθέτοντας ότι «αν το πολιτικό κλίμα αλλάξει, θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά όχι θεαματική». Η εκτίμηση του προέδρου της Ενωσης Ξενοδόχων Κω Μ. Χατζημιχαήλ είναι ότι θα υπάρξει ανάκαμψη των κρατήσεων και θα σταματήσουν οι ακυρώσεις.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: