Home » Frontpage, Ναυτιλία » Κινεζικά δάνεια στην ελληνική ναυτιλία

Κινεζικά δάνεια στην ελληνική ναυτιλία

Κινεζικά δάνεια στην ελληνική ναυτιλίαΥπεγράφη το πρώτο δάνειο για το νέο χρηματοδοτικό σχήμα στήριξης των Ελλήνων, μεταξύ της China Development Bank και της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής εταιρείας Dryships του Γιώργου Οικονόμου.

(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ», 25-02-2012)

Εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Κίνα εξελίσσεται στον κυρίαρχο ρυθμιστή της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, επηρεάζοντας τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση των ναυτιλιακών αγορών. Πάνω απ” όλα, όμως, η Κίνα είναι η μόνη οικονομία στον κόσμο με μεγάλη ρευστότητα, αποτέλεσμα της συσσώρευσης του πλεονάσματος συναλλαγών με την παγκόσμια αγορά την τελευταία δεκαετία. Σε μια εποχή που οι τράπεζες έχουν κλείσει τη στρόφιγγα της ναυτιλιακής χρηματοδότησης, οι κινεζικές τράπεζες έρχονται να στηρίξουν ναυτιλιακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων και ελληνικών συμφερόντων.

Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη δάνειο ύψους 120 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της China Development Bank και της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά ναυτιλιακής εταιρείας Dryships του Γιώργου Οικονόμου. Καλύπτει τη μερική χρηματοδότηση τριών πλοίων, 206.000 dwt το καθένα, τα οποία χτίζονται στο ναυπηγείο Shanghai Jiangnan-Changxing από την Dryships Inc με παράδοση το 2013/2014.

Το κοινοπρακτικό Export Buyer Credit δάνειο αποτελεί μέρος του «Ελληνοκινεζικού Ναυτιλιακού Χρηματοδοτικού Σχήματος» (Sino-Greek Shipping Finance Special Scheme), ύψους 5 δισ. δολ. ΗΠΑ, που ανακοινώθηκε από τον Κινέζο πρωθυπουργό κ. Wen Jiabao κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2010.
Τα πλοία θα φέρουν την πιστοποίηση δύο νηογνωμόνων, του American Bureau of Shipping και της China Classification Society. Διοργανώτρια Τράπεζα (Lead Arranger) του δανείου είναι η China Development Bank / Ningxia Branch (CDB) και Συν-διοργανώτρια Τράπεζα (Co-Arranger) είναι η Bank of China / Ningxia Branch (BOC), ενώ συμμετέχει και η Bank of China / Zhejiang Branch.

Αναφορά για νέες παραγγελίες

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο Zhao Yaozhong, general manager της China Development Bank / Ningxia Branch, ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι όλο και περισσότεροι Ελληνες εφοπλιστές θα συνεχίσουν τις παραγγελίες νέων πλοίων στην Κίνα, ενώ η China Development Bank θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα των τραπεζικών υπηρεσιών της για να υποστηρίξει αυτές τις επιχειρηματικές κινήσεις. Ο ελληνόκτητος στόλος είναι, χωρίς αμφιβολία, η ραχοκοκαλιά της διεθνούς ναυτιλιακής αγοράς και, ειλικρινά, ευχόμαστε ένα προσοδοφόρο μέλλον για τον όμιλο της Dryships και κάθε επιτυχία σε αυτό το επιχειρηματικό εγχείρημα».

Προσέθεσε επίσης: «Η CDB κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα στις κινεζικές τράπεζες που χρηματοδοτούν σε ξένο συνάλλαγμα, αφού στο τέλος του 2011 το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα ανερχόταν στα 210 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση το 2011 κατά 53,3 δισ. δολάρια».

Στόχοι ανάπτυξης

Ο Wang Yongtang, πρόεδρος της Bank of China / Ningxia Branch, στη δική του ομιλία, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέρη που βοήθησαν να επιτευχθεί αυτό το δάνειο-σταθμός για τις δύο τράπεζες, ανέφερε: «Τα τελευταία χρόνια, υπό τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης της κεντρικής διοίκησης, η Bank of China έχει ενεργά ακολουθήσει το στρατηγικό πλάνο της διεθνούς επέκτασής της, ισχυροποιώντας τους δεσμούς συνεργασίας με άλλους τραπεζικούς οργανισμούς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες στις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να επεκταθούν στη διεθνή αγορά.

Αυτό το κοινοπρακτικό δάνειο που ολοκληρώθηκε με τη στήριξη των τραπεζών China Development Bank / Ningxia Branch, Bank of China / Ningxia Branch και Bank of China / Zhejiang Branch είναι το πρώτο διεθνές ναυτιλιακό δάνειο της τράπεζάς μας για την ελληνική ναυτιλία και αποτελεί τη βάση συνεργασίας με τους Ελληνες εφοπλιστές».

Ο εκπρόσωπος της δανειολήπτριας εταιρείας, Δημήτριος Νένες, ευχαρίστησε την τράπεζα China Development Bank και τη σύμβουλό της XRTC Business Consultants, καθώς επίσης και τον κοινοπρακτικό εταίρο Bank of China για το νέο δάνειο, ενώ μετέφερε την ικανοποίηση του CEO της Dryships κ. Γεωργίου Οικονόμου.

«Το ναυπηγικό πρόγραμμα του ομίλου στη κινεζική αγορά είναι συνεχές και μεγάλο» τόνισε ο κ. Νένες κι επισήμανε την αναγκαιότητα της επιτάχυνσης των διαδικασιών στην κινέζικη τραπεζική αγορά.

«Ορόσημο»

Από την πλευρά του, ο Γεώργιος Ξηραδάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XRTC Business Consultants, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δάνειο ως «ορόσημο» για τις σχέσεις της κινεζικής τραπεζικής αγοράς με την ελληνική ναυτιλία.

«Είναι το πρώτο δάνειο για το νέο χρηματοδοτικό σχήμα στήριξης των Ελλήνων που γίνεται με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου μεταξύ δύο κινεζικών τραπεζών και χωρίς την εμπλοκή δυτικής ή ιαπωνικής τράπεζας. Η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της κινεζικής κυβέρνησης για να καλύψει το κενό ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων προς τη διεθνή και την ελληνική αγορά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον ναυπηγικό της κλάδο. Το νέο δάνειο είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας και εποικοδομητικής συνεργασίας του ομίλου Cardiff του κ. Γ. Οικονόμου με τις τράπεζες, αλλά και της σκληρής εργασίας των τραπεζικών στελεχών της CDB στη Ningxia και στο Πεκίνο» τόνισε ο Ελληνας τραπεζίτης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Είμαστε χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την China Development Bank, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε τις διαδικασίες της ίδρυσης κέντρου διεθνούς ναυτιλιακής χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα ενισχύει την παρουσία της στις διεθνείς αγορές μέσω του υποκαταστήματός της στο Yinchuan, πρωτεύουσα του κρατιδίου της Ningxia». Επισήμανε, επιπλέον, ότι η κινεζική τραπεζική αγορά ανταποκρίνεται πλήρως στον ανταγωνισμό με τις δυτικές τράπεζες, προσφέροντας ανταγωνιστικά δανειακά προϊόντα τόσο όσον αφορά τις δομές των δανείων όσο και το κόστος δανεισμού. Τόνισε, βέβαια, ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτήσεων για νέες χορηγήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι ο κινεζικός τραπεζικός τομέας, ειδικά η CDB, «λαμβάνει σοβαρά μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών».

ΠΗΓΗ: AXIAPLUS.GR


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: