Home » Εθνικά θέματα » Δεν υπάρχει χώρος για το φανατικό Ισλάμ στα βαλκάνια

Δεν υπάρχει χώρος για το φανατικό Ισλάμ στα βαλκάνια

ΟΧΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟ ΙΣΛΑΜ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑΟι Σέρβοι πολιτικοί στη Βοσνία, κατηγόρησαν τους Βόσνιους αξιωματούχους για συνεργασία με του φανατικούς Ισλαμιστές τον Σεπτέμβριο του 2011. Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας και Ασφαλείας στη βουλή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης Duşanka Maykiç αφού σημείωσε πως οι Βόσνιοι πολιτικοί παρέχουν ανοιχτή υποστήριξη τους υπόπτους για τρομοκρατία, είπε πως για αυτό δεν μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την τρομοκρατία. Οι ισχυρισμοί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν πως ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να πυροδοτήσουν τις φήμες περί τρομοκρατίας που φωλιάζει στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Ο συσχετισμός ορισμένων βαλκανικών χωρών και κυρίως της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με την τρομοκρατία που διαπράττεται δήθεν για όνομα του Ισλάμ, ξεκίνησε με τη συμμετοχή έμπειρων πολεμιστών από κάποιες αραβικές χώρες στον πόλεμο της Βοσνίας. Ενώ έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, άρχισαν να απασχολούν την ατζέντα πιο πολύ οι συζητήσεις για πιθανές διαστάσεις της Αλ Κάιντα στα Βαλκάνια. Κυρίως σε ΜΜΕ των βαλκανικών χωρών άρχισε να αποτελεί παράδοση πια ότι μεταξύ των διοργανωτών των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου υπήρχαν και πολίτες ξένων χωρών που συμμετείχαν στον πόλεμο της Βοσνίας.  Ενώ ορισμένα σερβικά και κροατικά ΜΜΕ, ακόμα και μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν, έδιναν μέρος σε ειδήσεις όπου υποστηρίζονταν η ύπαρξη διασυνδέσεων ανάμεσα σε Αλ Κάιντα και των Βόσνιων.
Κατά τον πόλεμο της Βοσνίας μεταξύ 1992-1995, είχαν τρέξει να βοηθήσουν τους Βόσνιους εθελοντές από Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Αλγερία, Υεμένη, το Σουδάν και την Τουρκία. Μεταξύ αυτών που πολέμησαν στη Βοσνία υπήρχαν και μουτζαχεντίν που είχαν πολεμήσει κατά των Ρώσων σε Αφγανιστάν και Τσετσενία. Οι 750 από τους εθελοντές αυτούς στις 13 Αυγούστου 1993 σχημάτισαν την ένωση Αλ Μουτζαχεντίν. Αν και η Ένωση αυτή ανέλαβε καθήκον στο πλαίσιο του στρατού της Βοσνίας, ήταν περιορισμένος ο έλεγχος των Βόσνιων πάνω στην Ένωση αυτή. Μετά τον πόλεμο της Βοσνίας, η Ένωση Αλ Μοτζαχεντίν διαλύθηκε με τις πιέσεις των δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ και μεγάλο μέρος των μελών της επέστρεψαν στις χώρες τους.
Σύμφωνα με τον Christopher Deliso οι ξένοι μαχητές χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα τον πόλεμο της Βοσνίας και ότι ο σκοπός τους στη ουσία ήταν εγκατασταθούν στην χώρα για τις ενέργειες τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τον  Evan Kohlmann από την άλλη ένα μέρος των ξένων που πολέμησαν στη Βοσνία είχαν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και απώτερος σκοπός τους ήταν να διαρρεύσουν στον δυτικό κόσμο. Αυτοί που έχουν παρόμοιες απόψεις με τους  Deliso και Kohlmann, υποστηρίζουν πως βασικός σκοπός των Μουτζαχεντίν στη Βοσνία ήταν να ιδρύσουν ιδεολογικά και λογιστικά κέντρα στη Βοσνία, να αποκτήσουν νέες ταυτότητες και να περάσουν στη συνέχεα σε άλλες χώρες για να συνεχίσουν τον πόλεμο τους.
Στο άρθρο 3 του παραρτήματος 1-Α της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον που τερμάτισε τον βοσνιακό πόλεμο, σημειώνεται πως το σύνολο των ξένων που έχουν πολεμήσει στη Βοσνία  έπρεπε να εγκαταλείψουν την χώρα μέσα σε 30 μέρες από την υλοποίηση της συμφωνίας. Άλλωστε πολλοί ξένοι εθελοντές αποχώρησαν από την χώρα μόλις με τον τερματισμό του πολέμου. Ενώ ένα μέρος αυτών κατάφεραν να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Βοσνίας Ερζεγοβίνης μέσω γάμου ή πολιτικής υποστήριξης. Σύμφωνα με τους Βόσνιους αξιωματούχους στη δεκαετία του 90 κέρδισαν την υπηκοότητα της Βοσνίας 420 ξένοι αραβικής καταγωγής. Υπάρχουν όμως ισχυρισμοί πως ο αριθμός αυτός είναι πιο μεγάλος και ότι μερικοί από αυτούς διασυνδέονται με την Αλ Κάιντα. Αν και μέχρι στιγμής δεν εντοπίσθηκε κάποιος καταυλισμός , κατά διαστήματα βγαίνουν ειδήσεις περί ύπαρξης καταυλισμών τρομοκρατών στα εδάφη της Βοσνίας. Ενώ αυτοί που έχουν φυλετικές προκαταλήψεις προχωράνε μέχρι και στο σημείο ότι στα βαλκάνια δημιουργείται η Αλ Κάιντα των Λευκών. Σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης αυτής δεν κινούν μεγάλη προσοχή σε ευρωπαϊκές χώρες και ότι πραγματοποιούν πιο εύκολα τις ενέργειες τους. ¨όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη που να τεκμηριώνει κάτι τέτοιο.
Οι βοσνιακές αρχές δεν διέψευσαν ποτέ ότι ξένοι εθελοντές πολέμησαν στο μέτωπο με του Βόσνιους, αλλά αντιδρούν στο γεγονός να χαρακτηρίζονται τρομοκράτες το σύνολο των ανθρώπων αυτών. Από την άλλη οι Βόσνιοι διανοούμενοι δηλώνουν πως δεν υπάρχει χώρος για σχόλια φανατικού Ισλάμ και επαναλαμβάνουν ότι θα επιβιώσει το Ισλάμ που κληρονόμησαν από τους Οθωμανούς. Πράγματι δεν υπάρχει και πολύς χώρος για τα άτομα που οι Δυτικοί χαρακτηρίζουν φανατικούς ισλαμιστές. Ενώ υπόπτους που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή συναντά κανείς πιο πολύ από τα Βαλκάνια σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.  

Πηγή: www.trtgreek.com


Άλλες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις: